– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost, Bodystore och Cool stuff –
Bikarbonat är en multifunktionell produkt med en mängd användningsområden. Den kan vara mycket användbar för allt från matlagning, städning och tvätt till kroppsvård, hälsa och skönhet. I det här inlägget tänkte jag fokusera på fördelarna med att tillsätta bikarbonat i badet.
Vad är bikarbonat?
Natriumvätekarbonat (NaHCO3), eller natriumbikarbonat (gammalt namn) brukar kort bara kallas för bikarbonat. Det är ett ämne som finns naturligt i vattenkällor, hav och mark. Även vår kropp producerar bikarbonat där det har en funktion i pH-regleringen (syra-basbalansen).
Det är ett av kolsyrans natriumsalter. Bikarbonat innehåller koldioxid och när den blandas med en syra bildas koldioxidgas, vilket skapar ett brus (kolsyra). Bikarbonat har ett pH-värde på 8-8,5, vilket gör det svagt alkaliskt.
Bad med bikarbonat
Att ta ett varmt bad kan vara fantastiskt avslappnande och välgörande för både kropp och själ. Dessutom kan det vara riktigt skönt för ömma och stela, leder och muskler. Det sätter även fart på cirkulationen.
Bikarbonat är svagt alkaliskt och så fort man tillsätter det till vatten känner man hur det blir silkigare. Det gör att huden känns riktigt mjuk och len efter ett bikarbonatbad. Det kan även många gånger bidra till att minska hudirritation och klåda. Dessutom har man sett genom forskning att det har antibakteriella egenskaper (1). Här följer några tips för egenvård med bikarbonatbad.
Stilla klåda vid eksem och irriterad hud
Bad med bikarbonat kommer inte göra att eksemen försvinner, men det är en uppskattad egenvård bland många för att stilla klåda och irritation. The National Eczema Association (2) föreslår att man kan tillsätta drygt 1/2 dl (1/4 Cup) bikarbonat till ett bad för att still klåda vid eksem. Det är också rekommenderat att man använder varmt vatten, inte hett och att man undviker att skrubba huden.
Vid kliande insektsbett
Om du har fått kliande och irriterande insektsbett så är det en populär huskur att ta hjälp av bikarbonat. Man kan ta ett bad med bikarbonat eller använda en pasta gjord på 1 del bikarbonat och 1 del vatten som man sedan styrker på de kliande betten.
För att lugna solbränna
Om du har råkat bränna dig i solen är bikarbonatbad en uppskattad huskur för att stilla svedan. Du vill dock hålla dig till ljummet vatten. Om det är ett mindre område så kan du göra en pasta med bikarbonat och vatten och försiktigt applicera på det utsatta området, låt verka en stund och skölj av med ljummet vatten följt av att du smörjer in dig.
Vid svampinfektioner på huden och naglar
Ett bad eller fotbad med bikarbonat är en traditionell och uppskattad huskur vid vanliga svampinfektioner så som fotsvamp och nagelsvamp. Det finns även studier (3) som visar att bikarbonat kan hjälpa för att bli av med ytliga svampinfektioner på huden och naglarna.
Bikarbonatbad vid psoriasis
I århundraden har olika bad varit en del av behandlingen vid psoriasis. Än idag, även med mer moderna behandlingar tillgängliga, anses bad med till exempel döda havet salt (4) och bikarbonat (5) vara fördelaktiga vid psoriasis för väldigt många.
Vid en studie (5) ville man bedöma effekten av natriumbikarbonat (NaHCO3)-bad hos patienter med psoriasis. 31 personer med mild till måttlig psoriasis ingick i studien. Nitton patienter fick natriumbikarbonatbad och tolv patienter ingick i en placebogrupp. Bedömningar gjordes innan studien påbörjades och dag 21. Resultatet visade att nästa alla patienter som fick bada i bikarbonat rapporterade en förbättring i form av minskad klåda och irritation. Det kan därmed vara värt att prova bikarbonatbad om man har psoriasis för se hur det känns.
Bikarbonat vid irriterad hud efter rakning
Om din hud har en tendens att bli irriterad efter rakning kan bikarbonat komma till din räddning. Du kan ta ett bad med bikarbonat eller göra en pasta med bikarbonat och vatten. Applicera på det utsatta området och låt torka på huden under 5-10 minuter. Skölj sedan av med kallt vatten för att stänga porerna.
Exempel för dosering av bikarbonat till bad:
- Till ett bad tillsätter du 1/2-3 dl bikarbonat och badar i 20-40 minuter. Prova dig fram vilken mängd som passar dig.
- Till ett fotbad tillsätter du 1-2 msk till cirka 5 liter vatten och låter fötterna vara i under 20-30 minuter.
Tips!
Den typ av bikarbonat du vill använda för bikarbonatbad är ren bikarbonat ämnad för matlagning eller hår- och hudvård som till exempel Crearome bikarbonat eller Zechsal Bikarbonat. Den som säljs för städning är nämligen inte alltid helt ren. Vissa gillar även att kombinera bikarbonat med epsomsalt (bittersalt) eller döda havet salt. Om huden inte är skadad kan man även tillsätta några droppar eterisk olja som till exempel lavendel, bergamott, grapefrukt eller någon annan beroende på preferens. (2-5 droppar eterisk olja till ett helt bad räcker).
Jag tycker även om att torrborsta kroppen innan. Mer om hur du gör det och alla fördelar kan du läsa i inlägget ”Därför är torrborstning så bra”. Det ska du ju såklart inte göra på skadad eller irriterad hud, samt vid hudproblem som psoriasis och eksem.
Efter att du har badad klart vill du duscha av dig i vatten, klappa huden torr med en handduk, följt av att du smörjer in dig direkt för att återfukta huden.
För dig som inte har badkar
För dig som inte har badkar kan jag rekommendera badbaljan för vuxna. En lösning som blev min egen räddning eftersom lägenheten jag bor i saknar badkar. Det är ett portabelt badkar som är bekvämt, tillräckligt stort för en vuxen och finns att köpa i flera färger. En fantastisk lösning när man inte har badkar, men ändå vill kunna njuta av sköna och avslappnande bad.
Med badbaljan medföljer en avloppsslang som är fäst i badbaljans underkant, vilket gör den lätt att tömma. Du ställer helt enkelt badbaljan i närheten av ett avlopp i badrummet. Badbaljan är nätt och kompakt. Den får även plats i små badrum och är lätt att flytta runt då den bara väger cirka 5 kilo. Återförsäljare av badbaljan hittar du här. Det finns även en hopfällbar badbalja som alternativ som du hittar här.
Källor och Referenser:
(1) Antibacterial activity of baking soda. 1997;18(21):S17-21;quiz S46. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12017929/
(2) National Eczema Association: Eczema and Bathing. https://nationaleczema.org/eczema/treatment/bathing/
(3) Antifungal activity of sodium bicarbonate against fungal agents causing superficial infections. PMID: 22991095 DOI: 10.1007/s11046-012-9583-2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22991095/
(4) Dead sea bath salt for the treatment of psoriasis vulgaris: a double-blind controlled study. Volume 9, Issue 3, December 1997, Pages 237-242. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0926995997001335
(5) Old fashioned sodium bicarbonate baths for the treatment of psoriasis in the era of futuristic biologics: an old ally to be rescued. 2005 Feb;16(1):26-30. doi: 10.1080/09546630410024862. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15897164
Önsker få nyhets brev.
Dette med bikarbonat var intressant
Du är välkommen att skriva upp dig för nyhetsbrevet genom formuläret som finns i huvudmenyn. 🙂
Hej har hört att man inte ska bada mer än tio minuter i bikarbonatbad han som sa detta var ingenjör han menade att effekten gick tillbaka om man badade längre hörde om några mätningar som hade gjorts kan det vara så ?
Jag har aldrig hört det. Hittade heller ingen information om det när jag sökte. Om du har någon länk till en förklaring eller studie så får du gärna skicka.
RÄCKER DET ATT BADA I BIKARBONAT 10 MINUTER SKA BADET VARA VARMT ELLER HETT tacksam för svar mvh BJ.
Prova och bada i 10 minuter och se hur det känns och vilka resultat du får. Ta varmt vatten i en temperatur som känns bekvämt för dig.