Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Ramslök är verkligen en riktigt god vårprimör som växer vilt i många delar av Sverige. Smaken påminner om vitlök och gräslök, vilket gör den mycket populär som smaksättare. Här följer ett recept för en vegansk variant av ramslökspesto, som kan vara ett gott alternativ till den klassiska peston.

Ramslökspesto vegan

Ingredienser för vegansk ramslökspesto:

Så här gör du ramslökspesto:

  1. Rensa och skölj ramslöken.
  2. Mixa ramslök, cashewnötter och näringsjäst tills finhackat.
  3. Tillsätt olja tills du fått önskad konsistens. Cirka 1 dl brukar vara lagom, men prova dig fram.
  4. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
  5. Ramslökspeston håller sig bra i kylskåpet i 1-2 veckor och går även utmärkt att frysa.
 Vegansk ramslökspesto

Ramslök som livsmedel

Ramslök (Allium ursinum) är en bladlök som är släkt med både vitlök och gräslök. Den trivs bäst i lövskogar på kalkhaltig, fuktig och myllrik mark i halvskuggiga och skuggiga lägen. Den finns på många håll runt om i landet, även då den kan vara sällsynt. Lättast är den att hitta i Skåne, på Gotland och Öland. I Blekinge är den dock fridlyst.

Säsongen är både tidig och kort, så det gäller att passa på under de få veckor som den är som bäst. I Skåne brukar de första ramslöksskotten titta fram redan i februari och skördas vanligtvis i mars-april. Det är de späda bladen innan blomning som smakar bäst. Hela växten är ätbar, även blommorna. Till utseendet liknar den liljekonvalj, men ramslökens påtagliga vitlöksdoft gör det lätt att skilja dom åt.

Ramslök kan ätas både rå och tillagad, men är helt klart godast färsk och rå. Det är riktigt gott att slänga ner bladen i en sallad, eller tillsätta dom i dippar och kalla såser. Om du vill använda bladen i en varm rätt så är det bäst att tillsätta dom strax före servering för att bevara så mycket smak som möjligt.

Ramslök

Kort om näringsjäst

Näringsjäst är torkad inaktiv jäst rik på B-vitaminer. Den innehåller dessutom aminosyror, enzymer och nukleinsyrorna RNA och DNA. De ljusgula flingorna bjuder på en fyllig och god umamismak, vilket gör den till en fantastisk smakförstärkare. Den nötiga och lite “ostiga” smaken gör den inte minst väldigt populär vid vegansk matlagning. Perfekt när man vill göra vegansk parmesan, vegansk färskost, vegansk ostsås etc.

Den är också god att tillsätta i grytor, soppor och andra rätter där du vill ha mer djup och ett smaklyft. Även mycket uppskattad som en bordskrydda att strö över det mesta. Om du är intresserad av att läsa mer om näringsjäst kan du göra det i inlägget ”Vad är näringsjäst och hur används den?”.

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

8 Kommentarer

  1. Mette

    Så gott med ramslök. Har dock inte möjlighet att plocka i år.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja, så gott! 🙂 Synd att du inte har möjlighet att plocka.

  2. Ewa Hermansen

    Gjorde peston med Ramslök idag. Den blev jättegod och mycket mer luftig än den jag brukar göra med basilika

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så roligt att höra att du tyckte om den. 🙂

  3. Carro

    Älskar näringsjäst och använder den ofta till mycket. Tack för receptet, det sparar jag.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Näringsjäst är verkligen så gott till mycket. 🙂 Roligt att du sparar receptet.

  4. Anja W

    Ramslök som är så gott. <3

    Svara

Lämna ett svar till Ewa Hermansen Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close