Magnesiumbrist är en mycket vanligt förekommande näringsbrist och väldigt många lider av för låga nivåer utan att veta om det. Eftersom magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Tecken på magnesiumbrist

Betydelsen av magnesium i kroppen

En stor mängd livsviktiga kroppsfunktioner är beroende av tillräckliga mängder magnesium för att fungera optimalt och däribland över 300 enzymreaktioner. Muskler, hjärt- och kärlhälsan, nervsystemet, skelett och hjärnan behöver alla tillräckliga mängder av magnesium för att fungera som dom ska. Magnesium fungerar även som ett koenzym till kolhydrat- och proteinmetabolismen och har en stor betydelse för reglering av blodsockerbalansen.

Varför är magnesiumbrist så vanligt?

Att magnesiumbrist är så vanligt beror mycket på att den mat vi äter är mineralfattig. En annan anledning är att vi stressar för mycket vilket får adrenalinet att flöda som gör att magnesium förbrukas snabbare. Ytterligare en orsak till att vi ofta lider brist på magnesium är att vi ofta äter en kalciumrik kost. Högt intag av kalcium minskar magnesiumupptaget som då skapar en obalans mellan de två mineralerna. Här följer några vanliga bristsymptom för magnesiumbrist.

1. Sömnproblem
Magnesium har en viktig roll i det centrala nervsystemet och utan tillräckligt av mineralet kan sömnproblem uppstå. Magnesium hjälper oss att slappna av, känna ro och gör att vi sover bättre. Magnesium har även en betydelse för REM-sömnen, vilket är den sömncykel som ger din kropp och hjärna den vila som behövs för återhämtning. (1)

2. Muskelkramper
Muskelkramper är både smärtsamt och obehagligt. Muskelkramp är resultatet av muskelspasmer, vilket är ofrivilliga muskelsammandragningar. Magnesium bidrar till att muskler i kroppen kan slappna av. Magnesiumbrist kan därför ligga bakom återkommande kramper. (2)

3. Lättretlighet, ångest eller depression
Magnesium är den mineral som bidrar med den mest kraftfulla avkopplingen. Om du upplever lättretlighet, ångest eller depression så kan det vara ett tecken på att det centrala nervsystemet påverkas av magnesiumbrist. (3)

4. Utmattning, trötthet, allmän svaghet
Magnesium bidrar till att minska trötthet och utmattning. Med för lite magnesium i kroppen så har vi svårt att slappna av, både i musklerna och i inre delar som blodkärl och hjärta. Utan tillräckligt med magnesium kommer kalium att utsöndras ur kroppen vilket framkallar, spänningar, svaghet och till sist utmattning. (4)

5. Högt blodtryck
Många människor lider av högt blodtryck trots att de har äter hälsosamt. Magnesiumbrist kan vara svaret eftersom mineralet hjälper till att utvidga blodkärlen. När du inte har tillräckliga mängder magnesium i kroppen så drar blodkärlen ihop sig vilket kan leda till högt blodtryck. (5)

6. Migrän
Migränpatienter har ofta påvisat en magnesiumbrist som förstärker spänningarna muskulaturen i hals, nacke och skuldror. Många som har återkommande migränattacker upplever en klar förbättring vid ökat intag av magnesium. (6)

7. Stelhet och värk
Magnesiumbrist framkallar muskeltrötthet. Om du ständigt har stela muskler i nacke och rygg eller är stel på morgonen så är det mycket troligt att magnesiumbrist är boven. Ryggskott kan även orsakas av att spända muskler drar ben och diskar ur plats. (7)

8. Sug efter choklad
Kakao är rik på magnesium. Om du har ett starkt begär efter just choklad så kan det vara ett tecken på magnesiumbrist. (8)

9. Mensvärk
Lider du av smärtsamma kramper under mensen så kan det vara ett tecken på att det inte finns tillräckligt med magnesium i kroppen, eftersom magnesium är den mineral som får musklerna att slappna av. (9)

10. Allergier
Magnesium påverkar histaminet, vilket gör att allergiska besvär kan uppstå eller förvärras vid magnesiumbrist. (10)

Att komplettera sin kost med magnesium

Om man väljer att komplettera sin kost med kosttillskott av magnesium så gäller det att välja rätt. Alla former av magnesium har inte lika bra biotillgänglighet vilket betyder att upptaget i kroppen blir begränsat. Lättupptagliga former av magnesium är t.ex: Magnesiumcitrat, Magnesiumglycinat, Magnesiumaspartat, Magnesium EAP2, Magnesiummalat, Magnesiumsuccinat och Magnesiumlaktat. Följande är exempel på  kosttillskott av magnesium som innehåller lättupptagliga former; Alpha Plus magnesium, Helshetshälsa magnesium och Holistic magnesium. För dig som inte kan eller vill svälja tabletter så finns det magnesium i pulverform som du blandar med vatten och dricker.

Kosttillskott av magnesium hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARFunktioner av magnesium i kroppen: Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

MeSH Tree Location(s) for Magnesium Deficiency”. Karolinska institutet.23 februari 2014.

Magnesium: Det näringsämne som kan förändra ditt liv, genom JI Rodale http://www.mgwater.com/rod06.shtml.

(1) Reference:”Magnesium supplementation improves indicators of low magnesium status and inflammatory stress in adults older than 51 years with poor quality sleep," Nielsen FH, Johnson LK, et al, Magnes Res, 2010 Dec 1; 23(4): 158-68. (Address: United States Department of Agriculture, Agricultural Research Service, Grand Forks Human Nutrition Research Center, Grand Forks, North Dakota, USA).

(2), (3), (7), (9), Magnesium Miracle, av Carolyn Dean, MD, ND, Ballantine Books, 2007.

(4), (5), (8), (10): Magnesium terapi, av Patricia Ann Braun, MD http:// pbraunmd.org / magnesium.htm.

(6) Mauskop A et al, Role of magnesium in the pathogenesis and treatment of migraines, Clin Neurosci. 1998;5(1):24-7

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 10 comments… read them below or add one }

1 Laila H oktober 1, 2015 kl. 10:50

Ja, magnesium är en fantastiskt viktig mineral!

Svara

2 Malin S. oktober 9, 2015 kl. 13:03

Jag har tagit extra magnesium i flera år, sedan min naturläkare sa till mig att jag var helt uttömd på magnesium. Jag har aldrig mått bättre!

Svara

3 Anja W oktober 9, 2015 kl. 13:04

Tack för infon! 🙂

Svara

4 Josef Boberg december 3, 2015 kl. 22:00

Bra information.

Svara

5 Eva juni 12, 2017 kl. 21:13

Hej!
Jag vill pren på ert nyhetsbrev om det är gratis

Svara

6 Mikaela Bjerring juli 4, 2017 kl. 22:14

Absolut! Jag har lagt till dig till nyhetsbrevet nu.

Svara

7 Lena Ahlström juni 30, 2017 kl. 11:57

Varför säljs då t ex magnesiumhydroxid på apotek? En variant som inte verkar tas upp av kroppen.

Svara

8 Mikaela Bjerring juli 4, 2017 kl. 22:17

Ja, det är inte den bästa formen.

Svara

9 Carina w augusti 30, 2017 kl. 01:00

Vill gärna prenumerera på ert nyhetsbrev

Svara

10 Mikaela Bjerring september 1, 2017 kl. 14:00

Då lägger jag till dig på utskicket av nyhetsbrevet Carina.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

{ 2 trackbacks }

Previous post:

Next post: