Farlig plast eller ofarlig – lär dig skillnaden

by Mikaela Bjerring on 18 februari, 2016 · 3 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

in Blogg, Ekologiskt, Hushållsprodukter

Det är idag känt att en del plaster och vissa tillsatsämnen i plast kan medföra hälsorisker. Även om plasttillverkningen långsamt förbättras så är fortfarande många plaster i vårt hem som innehåller tveksamma eller giftiga ämnen. Det bästa är att undvika plast så mycket som möjligt, men det är kanske inte alltid möjligt. Genom att lära dig vad de olika plastmärkningarna betyder få du mer kontroll över vad som är ok och inte ok.
Plastmärkning

(1) PET – Polyeteneterftalatplastsymbol

PET - 1PET-plast märks med siffran 1. Detta är en plast som används väldigt flitigt i olika flaskor för drycker, flytande livsmedel, ugnsförpackningar och mikroförpackningar och andra livsmedel. PET-Plast är klassat att ha en låg hälso- och miljörisk. Denna frågan har dock varit diskuterad efter det att man hittat hormonstörande ftalater i drycker som förvarats i PET-flaskor.
Miljö- och hälsorisk: Låg risk / Kan ifrågasättas.

(2) PE-HD – Polyetylen med hög densitet

PE - HD - 2Polyetenplast märks med siffran 2 och är vanligt förekommande i förpackningar för flytande produkter så som för mjölk, smör, juice, yoghurt, diskmedel, rengöringsmedel, schampo, balsam etc. Polyetenplast med hög densitet är kraftigare och styvare som är vanligt förekommande i t.ex. väskor och skärp.
Miljö- och hälsorisk: Låg risk, men ska inte upphettas.

(3) PVC – Polyvinylklorid

PVC - 3PVC – plast används som plastfilm på livsmedel för t.ex. frukt, grönsaker och kött vid butiksinpackning. Vissa plastflaskor för drycker och matolja kan även innehålla PVC. Det är även vanligt i flaskor för rengöringsmedel och schampo. Andra ställen du kan hitta PVC är i leksaker, rörledningar, ytterväggar och fönster.

PVC är fett hårt material, men om mjukgörare tillsätt blir det mjukt. Den vanligaste mjukgöraren består av ftalater vilket är hormonstörande och misstänks ligga bakom barnalleriger och ADHD. PVC innehåller även klor som vid upphettning kan frigöra farliga gifter. I importerade PVC-plast kan man även hitta bly som används som stabiliseringsämne.
Miljö- och hälsorisk: Undvik. Upphettning är ett absolut nej. PVC-film med mjukgörare ska undvikas.

(4) PE-LD – Polyetylen med låg densitet

PE-LD - 4Polyetylen-plast med låg densitet finns främst i förpackningar till fryst mat, bröd, plastpåsar, kläder och möbler.
Miljö- och hälsorisk: låg. Plasten har inga kända miljö- och hälsorisker om den inte upphettas.

(5) PP – Polypropen

PP - 5Polypropen märks med nummer 5 och är vanligt i t.ex. sugrör, brödförpackningar, yoghurt behållare, sirapsflaskor, ketchupflaskor, medicinflaskor och plastburkar. Polypropen tål höga temperaturer och används därför i mikrovågsförpackningar.
Miljö- och hälsorisk: Anses vara låg.

(6) PS – Polystyren

PS - 6Polystyren finns främst i engångsburkar, engångsserviser, yoghurtförpackningar, i förpackningar för kött- och charkuterivaror. Polystyren används även i cellplast eller frigolit,
Polystyren tillverkas av etylbensen och det finns vissa uppgifter som tyder på att polystyren kan läcka ut i livsmedel som är förpackade med plasten. Hälsorisken är dåligt belagda, men det finns det som tyder på att PS kan orsaka lever-, njur- och testikelskador.
Miljö- och hälsorisk: Undvik så långt det bara går.

(7) – Övrig plast

Övrig plast - 7Plast som är märkt med nummer 7 är en samlingsgrupp för övriga plaster. Detta gör den till en väldigt blandad grupp. Plaster som är märkt med en 7:a hittar du i allt från ipods, nappflaskor, sportflaskor, stekspade och matlådor. Här finns det omdiskuterade hormonstörande ämnet bisfenol A, samt polykarbonat , ABS-plaster, nylon, glasfiber och polyamid. Bioplaster hamnar även i denna kategorin vilka inte är miljö- eller hälsofarliga.
Miljö- och hälsorisk: Vet du att det är bioplast så är det bra. Annars undvik eftersom du inte vet vad du får.

Relaterade inlägg:

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARSvenska naturskyddsföreningen: http://www.naturskyddsforeningen.se/

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 3 comments… read them below or add one }

1 Mia februari 20, 2016 kl. 11:34

Har alltid undrat vad de olika symbolerna betyder! Tack, nu vet jag 🙂

Svara

2 Emmy februari 20, 2016 kl. 11:37

Jag undviker plast så mycket som möjligt, men det har mest varit för att det inte är bra för miljön. Visste inte att plast kunde läcka farliga ämnen! Tack för info.

Svara

3 Eva Öst februari 26, 2016 kl. 09:53

Åh, vad bra att få en förklaring på märkningen. jag ska börja kolla nu och bli mer uppmärksam.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: