Forskning: Kryddstark mat förlänger livet

by Mikaela Bjerring on 16 februari, 2016 · 2 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

in Blogg, Forskning, Hälsa, Kost, Örter - Kryddor, Örtmedicin

Att regelbundet äta starkt kryddad mat kan bidra till längre liv. Detta indikerar i alla fall en studie som gjordes på över en halv miljon människor. Studien som bland annat publicerades i British Medical Journal var välgjord och omfattande. Resultat stöds dessutom av tidigare forsknings inom området.

Starka kryddor bra för hälsan

Studien utfördes på en halvmiljon vuxna personer utspritt över hela Kina som leddes av forskargrupper från både Kina och USA. Personerna som ingick i studien fick lämna data för generell hälsostatus, deras kostvanor och hur mycket kryddstark mat de åt och i vilken form; chili som färsk, torkad, i olja eller sås. Man följde upp samtliga deltagare efter sju år och jämförde de olika grupperna som var uppdelade beroende på deras intag av kryddstark mat.

Resultaten visade att de deltagare som åt starkt kryddad mat 1-2 gånger i veckan löpte 10 procent lägre risk att dö i förtid än de som inte åt starka kryddor. De som åt starkt kryddad mat 3-7 gånger i veckan löpte hela 14 procent lägre risk att dö i förtid. Dessa deltagare var även generellt friskare och drabbades inte i lika stor utsträckning av hjärtsjukdom, lungsjukdomar och cancer. Den mest skyddande effekten såg man hos de deltagare som hade som vana att använda färsk chili i maten. Detta tror man beror på ämnet capsaicin som finns i chili som verkar antiinflammatoriskt, förbättrar ämnesomsättningen och har en positiv inverkan på tarmfloran. Man har i tidigare studier på capsaicin sett liknande resultat.

Att vara generös med kryddor i maten har många hälsofördelar. Inte bara när det kommer till  chili, utan även med andra kryddor som äger underbara hälsofrämjande egenskaper som inte bör underskattas.

Relaterade inlägg:

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARStudien publicerades i British medical journal: http://www.bmj.com/content/351/bmj.h3942


Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Emmy februari 20, 2016 kl. 11:38

Älskar chili, men använder det ändå för sällan. Ska definitivt ändra på det nu och börja krydda mer. 🙂

Svara

2 Emma februari 26, 2016 kl. 10:00

Älskar starkt kryddad mat! 🙂

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: