Ghee – ett hälsosamt alternativ av fett

by Mikaela Bjerring on 26 mars, 2017 · 6 comments

in Ayurveda, Blogg, Ekologiskt – Miljövänligt, Hälsa, Kost, Laktosfri kost, Livsmedel, Olja / Fett

Ghee är klarifierat/skirat smör som använts i tusentals år i det indiska köket. Inom den ayurvediska hälsofilosofin kallas ghee det flytande guldet eftersom det kommer med många hälsofördelar och anses både balanserande och utrensande för kroppen.

Ghee - klarnat smor eller skirat smor

Ghee det flytande guldet

Inom indisk matkultur är ghee en stapelvara. Det är ett idealiskt fett för hälsosam matlagning då den tål höga temperaturer utan att näringssammansättningen försämras. När man gör ghee så kokar man helt enkelt smöret på låg värme så att proteinerna separeras från fettet och vattnet skummar bort. Kvar har man sen det klarifierade smöret som nu är fritt från laktos och kasein. De flesta som är laktosintoleranta och/ eller känslighet mot mjölkprotein kan alltså använda ghee. Dessutom bidrar ghee med en god smak.

Hur man ser på ghee inom ayurveda

Inom den traditonella läkekonsten ayurveda används ghee flitigt både för matlagning och som en medicin. Ghee anses vara en ”Rasayana” inom ayurvedan, vilket betyder vitalitet på sanskrit och som är balanserande för alla tre doshor, vata, kapha och pitta. Man ser ghee som allmänt balanserande, stärkande och läkande.

Inom ayurveda används ghee för att stödja matsmältningen, tarmfunktionen och näringsupptaget. Fettet förbränns lättare i levern och ger inte ama (slagg) eller fettavlagringar i blodkärlen, utan istället lösgör det ama/slagg ur kroppen. Inom den traditionella medicinen sägs det även ha en positiv effekt på hjärnan och nervsystemet på grund av sammansättningen av fettsyrorna. Vidare används ghee flitigt för att ge kroppen näring, rensa ut gifter, förbättra ögonhälsan, sänka kolesterolet, stödja immunsystemet och mag/tarmhälsan samt för att öka vitaliteten (1) (2).

Moderna vetenskapliga studier på Ghee

Även om Ghee har en väldigt lång traditionell användning inom traditionell medicin, så kan det vara intressant och veta vad modern vetenskaplig forskning säger om livsmedlet.

Vid en studie (3) som gjordes på 1982 män på landsbygden i Indien kunde man se att det fanns en signifikant lägre förekomst av kranskärlssjukdom hos män som konsumerade större mängder ghee. Vid en annan studie kunde man se att ett dagligt intag av ghee minskade serumkolesterol, triglycerider, fosfolipider och kolesterolestrar hos psoriasispatienter. Man såg även en betydande förbättringar i patienternas psoriasissymptom (4). Det finns även studier som visat att ghee har en leverskyddande effekt (5) och att fettet kan gynna sårläkning (6), samt bidra till bättre minne (7).

Dessa forskningsresultat stödjer de hälsosamma effekterna av ghee som beskrivs i gamla ayurvediska texter. Därför bör vi ta tillvara på den terapeutiska användningen av ghee som i tusentals år använts inom ayurvedisk medicin och matlagning.

Att inkludera Ghee i kosten

Ekologisk Ghee finns att köpa på välsorterade hälsokostbutiker och kan användas istället för vanligt smör och olja i bakning och matlagning. Ett bra alternativ att bre på brödet och ett riktigt bra fett att steka i eftersom det tål höga temperaturer. Ghee har dessutom en väldigt god smak vilket gör det till ett bra livsmedel när man vill kombinera hälsa med en härlig smakupplevelse.

Återförsäljare av Ekologisk Ghee hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR



(1) Lad V. New York: Harmony Books; 1998. The Complete Book of ayurvediska huskurer.

(2) Sharma HM. Smörolja (ghee) - Myter och fakta. Indian J Clin Pract. 1990; 1: 31-2.

(3) Gupta R, Prakash H. Association of dietary ghee intag med kranskärlssjukdom och riskfaktor förekomst i landsbygds män. (83). J Indian Med Assoc. 1997; 95: 67-69. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9212571

(4) Kumar MV, Sambaiah K, Mangalgi SG, Murthy NA Lokesh BR. Effekt av ghee läkemedel på serum lipidnivåer i psoriasispatienter. Indian J Dairy & Biosci. 1999; 10: 20-3.

(5) Achliya GS, Wadodkar SG, Dorle AK. Utvärdering av lever effekten av Amalkadi ghrita mot koltetraklorid-inducerad leverskada hos råttor. J Ethnopharmacol. 2004; 90: 229-32. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15013185

(6) Prasad V, Dorle AK. Utvärdering av smörolja baserad formulering för sårläkande aktivitet. J Ethnopharmacol. 2006; 107: 38-47.

(7) Achliya GS, Wadodkar SG, Dorle AK. Utvärdering av sedativa och antikonvulsiva aktiviteter Unmadnashak ghrita. J Ethnopharmacol. 2004; 94: 77-83.

»crosslinked«



Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 6 comments… read them below or add one }

1 Fia mars 26, 2017 kl. 10:55

Tack för tipset! Låter spännande så det ska jag prova 🙂

Svara

2 Eva-Lena mars 26, 2017 kl. 10:57

Har hört om ghee, men aldrig vetat va det va riktigt. Det låter ju som ett bra alternativ av fett. Nu kör jag med kokosolja när jag steker, men man kan ju variera. 🙂 Ska prova i alla fall.

Svara

3 Kerstin H. mars 26, 2017 kl. 11:00

Mitt kolesterol som innan var högt är nu på en bra nivå efter det att jag började använda ghee och kokosolja istället för andra oljor och fetter i maten. Tycker om smaken med, så det kan jag rekommendera.

Svara

4 Mikaela Bjerring mars 26, 2017 kl. 11:32

Härligt att ditt kolesterol är på en bra nivå nu.

Svara

5 Maja april 2, 2017 kl. 10:01

Ghee är fantastiskt 🙂

Svara

6 Mikaela Bjerring april 2, 2017 kl. 10:10

Visst är det och gott med.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: