Naturliga medel mot mal och pälsängrar

by Mikaela Bjerring on 7 juni, 2015 · 6 comments

in Aromaterapi, Blogg, Ekologiskt, Hushållsprodukter, Huskurer - Husmorstips

Mal och pälsängrar är textilätande insekter som man helst vill hålla borta från sitt hem. Istället för att skrämma bort dom med malkulor eller andra illaluktande och kemiska preparat så kan man använda sig av naturliga medel som dessa insekter avskyr.

Naturliga medel mot mal och pälsängrar är cederträolja och lavendel

Pälsängrar

Pälsängrar flyger gärna in i hemmen där dom sedan lägger sina ägg. När äggen kläcks sprider sig larverna i huset och man kan få problem med förstörda textilier. Pälsängrar älskar naturmaterial och går framför allt på bomull, ylle, päls och läder. Helst av allt så föredrar dom att äta kläder som blivit använda då de innehåller hudavlagringar som dom gillar att smaska i sig.

Malfjärilar och mallarver

Själva malfjärilarna gör ingen skada utan det är larven som är ”boven i dramat” och angriper våra textilier. Både pälsmalen och klädesmalens larver lever inuti en långsmal kokong som den tillverkar av avgnagt material och spinntrådar. Larven blir ca 10 mm lång. Pälsmalens larv bär alltid med sig sin kokong, medan klädesmalens larv lämnar sin kokong när den äter.

Cederträ mot mal och pälsängrar

Doften av cederträ är något som pälsängrar och mal avskyr. cederträblock  är både väldoftande och praktiska till skillnad från illaluktande malkulor. Lägg block av cederträ bland dina kläder i garderober och byrålådor för att skydda mot mal, pälsängrar och andra skadedjur. Cederträblocken förnyar du genom att försiktigt slipa med ett fint sandpapper någon gång per år och kommer då hålla en livstid. Återförsäljare av cederträblock hittade jag här . Du kan även använda dig av eterisk cederträolja. Häll några droppar på en tygbitar eller doftkuddar och lägg i garderober och byrålådor. Återförsäljare till eterisk cederträolja hittar du här.

Lavendel mot mal och pälsängrar

Traditionellt har människor utnyttjat lavendel som medel mot tygätande insekter i århundraden. Man kan använda sig av torkad lavendel som man lägger i små tygpåsar eller eterisk lavendelolja som man droppar på doftkuddar eller små tygbitar. Sprid ut Påsarna/tygbitarna i garderober, byrålådor och andra utrymmen där du vill skydda dina textilier från mal och pälsängrar. Här hittar du återförsäljare av torkade lavendelblommoreterisk lavendelolja .

Här kan du läsa om fler huskurer och husmorstips:

 

 

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 6 comments… read them below or add one }

1 Anneli juni 7, 2015 kl. 09:13

Cederträ klossar har jag letat efter ett tag nu, så tack för länken till återförsäljare 🙂

Svara

2 Emma O juni 7, 2015 kl. 09:14

Bra tips! jag har haft problem med mal innan och lavendel fungerar jättebra och så luktar det så gott med 🙂

Svara

3 Maria A. juni 9, 2015 kl. 20:30

Tack! Det var bra tips. Jag misstänker att vi har mal eller pälsäng då jag hittat några misstänksamma hål i vissa plagg.

Svara

4 Emma O juni 12, 2015 kl. 09:52

Dom små krypen är vidriga! Jag har haft dom innan och så mycket kläder blev förstört! Jag ska inhandla idag och lägga i min garderob i förebyggande syfte. För om dom väl kommer är det förödande.

Svara

5 Sofia augusti 29, 2015 kl. 21:16

Cederträ är det bästa för ohyra i garderoben. Fungerar fantastiskt bra.

Svara

6 Andreas augusti 2, 2017 kl. 14:46

Myrpulver dödar pälsängrar bara hälla ut längs hörnen där dom brukar vara , gärna inne bakom diskbänken där dom kan gömma sig. Finns även myrspray som ska vara husdjurssäkert tror jag det stod. Jag har inga husdjur och använde myrpulver och problemet med nya larver försvann såvitt jag vet. När jag la bakom diskbänken så märkte jag flera som krupit fram och sedan dött, både larver och färdigutvecklade.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: